Selasa, 11 Julai 2017

PENGAJARAN SEWAKTU RAYA 2017


CATATAN INI HANYA PENDAPAT PERIBADI TIADA KAITAN DENGAN SESIAPA

Assalamualaikum.



.
Raya 2017. Antara aku dapat.

.
Point,
1.Jalan hidup.
Yes.. ramai yg dah berkerja dah masih belajar.. bkn yg tidak smbung belajar adlh tidak pndai. Yg smbung bljr adlah rezeki. Enjoy yr life as a student. Tidak smbung bljr itu lah peluang utk bljr tanpa sukatan yg tiada dlm u d dunia.

2. Bdk kemahiran
Sapa2 yg sambung bljr tpi di bidang kemahiran.. org akn pndang rendah. So kau kena buktikan pada org itu, dia salah.. jgn plak kau hanyut dgn pndagan masyarakat. Hidup kamu, acaun kamu.

3. Pengangur
Lepasan ipt biasa akn ambil masa utk dptkan kerja.. sabar kerja ap yg ada.. supermarket or mall just work for yourself. Rezeki xprnah lambat.
Alasan akn mmbunuh diri kamu. Kamu bkn student.. kamu manusia yg ad ilmu.

4. Kewangan.
Lepas kerja.. Gaji bagi kt ibubapa walaupun rm10 sbulan.. kau kena beza ap yg keperluan atau kemahuan. Jgn trpengaruh dgn kereta mampu milik. Ad org kata kereta mampu milik ialah HONDA. WTH. Ukur baju sndiri dgn saiz kita. Kalau M pakai la M. Jika barang itu harga rm20 slepas 2tahun hrga rm19 bleh dijadikn aset. Kalau rm50, slpas 2tahun jdi rm10.. jgn pilih barang ini. Kamu bijak, jgn biarkan org lain kotorkan jalan hidup kamu.

5. Matlamat
Ramai yg ad matlamat hidup.. antara realistik atau tidak. Apa yg kamu hendak capai sebelum umur 25/28/30/35? Mesti jelas. Cth miliki rumah sbelum umur 28. So kau start skrg kena bljr ilmu hartanah. Bljr kt FB byk..

6. Jodoh atau bodoh
Kau dah habis bljr. Ad dah kerja. Xperlu cinta sama mcm sama sekolah.. pendek kata senang SANGAT kena tipu. Jika ada masa utk memilih, pilih laa sampai betul2 puas hati. Xkan jumpa yg perfect. tamat masa memilih kau akan dipilih. Jodoh hanya dirancang, bercinta sampai roboh KLCC dah tu bkn jodoh. Move on. Bodoh adalah hilang harga diri atau maruah diri semasa bercinta. Siap bangga ada ex ramai. (Laki/prmpaun yg baik xkan tanya kisah silam. Maaf aku jahat)

7. Bukan pertandingan.
Tidak perlu hebohkan bukannya pertandingan. Apa yg dicapai xyah bangga sangat. Bersahaja. Setiap org ada jalan cerita. Jdi A xperlu la rendahkan B. Tak smestinya gagal akn terus gagal. Jangan tinggi sangat, jatuh sakit. Jgn lama sgt dk tempat tinggi kan jatuh susah nk selesa.

8. Gaya Sedar
Ak tgk seorang ayah shopping baju raya. Gembira anak kecil itu. Senyuman manis tahap diabetes. Yes baju raya tapi di kedai BUNDLE seringgit shelai. Bagus si ayah sedar akn keadaan semasa. Ak tgk anak muda. Yes bergaya butik di mall pasti. Ad duit semua jalan. Brjimat jgn ikut trend sgt. Kita biasa bkn raja.


SEKIAN ITU SAJA.. XDE ORG BACA POM KAN

.



Khamis, 16 Februari 2017

APLIKASI TERBAIK..!!! Haram

Aplikasi Larangan!

Nak share sikit apps korang boleh guna secara FREE tapi syok woo!! Untuk pengguna Android je lah. Apa guna pakai Data Unlimited tapi asyik main FB/IG dan bulan-bulan bayar bil A****.
1) Mobdro
Ini aku paling suka. Korang boleh layan movie, sport, news dan macam-macam lagi. HBO, Animal Planet ahhh macam-macam ada! Tapi ini takde subtitle.
https://www.mobdro.com
2) Popcorn Time.
Layan movie-movie terbaru kat panggung. Tapi ini kena tunggu sikit lah sebab dia nak streaming lama. Benda free, bawa-bawa lah bersabar geng.
https://popcorntime.sh/en
3) Fildo
Ala-ala itunes kot. Korang layan lah music sampai pitam. Boleh download lagu on the spot.
http://fildo.en.uptodown.com/android
4) Aptoide
Yang ini, buat kaki games mungkin korang suka lah. Download games yang berbayar secara percuma. Aku try download Grand Theft Auto. FOC! Tapi dah uninstall. Tak minat nak main game kat phone.
http://aptoide.en.uptodown.com/android
5) Adguard
Takde yang special sangat pasal apps ni. Aku suka sebab dia block apa yang aku tak nak. Boleh save banyak Bandwidth.
https://adguard.com/en/adguard-android/overview.html
Amaran : Untuk mereka yang berani sahaja. Kelembapan phone atas tanggungjawab sendiri. Kalau pakai phone RAM 1GB tu fikir-fikirkan lah. ada banyak lagi apps yang best²

Kredit: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212130272081205&set=a.3518164601973.2162022.1507767914&type=3&theater

Selasa, 4 Oktober 2016

LAJUKAN LAPTOP ANDA

Biasanya laptop lembap/slow laptop lama dah bertahun tunggu.

So, cara salah satu daripada berjuta langkah nak lajukan laptop anda.
PENTING TAMBAH RAM DULU.

ikuti langkah ini.

1

2
Pilih2

lepas pilih clik OK

3
dia akan scan file2 yg merepek. makan masa sikit

4
Nah Pilih dan OK

nak lagi dia tanya.. Delete je

4
Dia Buang laa tu.

NOTE:Step ini mungkin akan hilangkan fail lama anda.!!!





Nak Cari Model Laptop


Bila nak tambah RAM dan nak repair mesti ada orang tanya, Model Laptop apa ya.?
Khas Untuk Orang lupa.


Untuk Window lain boleh guna taip dia ruangan Find atau search.


Ikut je langkah. eh taip je la systeminfo


Haa. Kan dah keluar Jenama laptop dan model laptop..

p/s:step nie mungkin tidak boleh diguna pakai oleh sesetengah jenama laptop. TAPI cuba dulu


Isnin, 3 Oktober 2016

Macam mana nak tahu RAM Laptop/PC


Ikut langkah-langkah Mudah:

1.Contoh dibawa dibuat WINDOW 7,untuk Window 8.1 dan 10. Langkah ini masih boleh dipakai.

2. Paparan kedua boleh adalah paparan sebenar penggunaan RAM di laptop/Pc.

p/s: Laptop/PC ada yang memaparkan untuk RAM 4G, dia memaparkan Total 4123. Jangan Keliru
kerana dia masih RAM4g



Semua menyesal. Tiada yang tak menyesal

Iskandar Zulkarnain dan tenteranya terpaksa mengharungi terowong yang panjang dan gelap. Tiada api dan cahaya. Di tengah-tengah perjalanan, mereka terpijak batu-batu yang begitu banyak bertaburan. Ada orang berkata, terowong ini kaya dengan emas dan berlian. Apa lagi, ada yang mula mengutip batu-batu tersebut hingga penuh tangan. Ada yang gunakan baju untuk dijadikan pemegang batu-batu. Ada juga yang tidak percaya dan tidak mengutip apa-apa pun.

Setelah sekian lama berjalan dalam gelap, ada di antara mereka merasa letih lalu melepaskan batu-batu yang mereka bawa. Akhirnya mereka mula nampak di hujung terowong. Dalam samar-samar mereka telah lihat, batu-batu yang mereka bawa adalah betul-betul emas dan berlian. Ada yang minta kebenaran dari Iskandar Zulkarnain untuk berpatah balik ke tengah terowong. Tapi tak dibenarkan.

Bila mereka keluar dari terowong, maka penyesalan yang amat hebat terasa oleh tentera-tentera Iskandar.

Semua menyesal. Tiada yang tak menyesal.

1. Paling menyesal ialah yang tidak percaya langsung. Tiada langsung emas berlian yang dibawa walaupun sudah mempunyai peluang.

2. Yang bawa sikit pun menyesal. "Kenapalah aku bawa penuh tangan je. Patut tadi aku gunakan baju, kain dan sebagainya untuk angkut emas dan berlian tu."

3. Yang bawa penuh baju pun menyesal. Aku patut pinjam kain-kain dari orang lain. Aku patut gunakan mulut untuk angkut emas dan berlian-berlian tu.

4. Yang paling menyesal juga yang mula-mulanya percaya. Tapi separuh jalan lepaskan batu-batu kerana tidak yakin, kerana letih dan malas.

Begitulah gambaran penyesalan kita bila sampai ke alam akhirat. Semua menyesal. Tiada yang terkecuali. Ketika sakaratul maut, kita akan di nampakkan gambaran di mana nasib kita di akhirat. Ketika itu roh kita meronta-ronta tidak mahu meninggalkan dunia jikalau gambaran yang tidak baik ditunjukkan. Seperti mereka yang meronta-ronta untuk balik ke tengah terowong dan minta kebenaran untuk balik semula. Tapi bila roh di halqom, ternyata sudah terlambat.

Bila sampai di akhirat, semua orang akan menyesal. Yang soleh dan solehah menyesal kerana masa yang berlalu tanpa dimanafaatkan untuk meningkatkan amal ibadat supaya dapat darjat yang lebih tinggi. Yang kadang-kadang soleh kadang kadang menentang Allah lagilah menyesal. Ada amalan. Tapi sikit. Dosa menimbun.

Orang-orang kafirlah yang paling menyesal. Terutama mereka yang dah sampai seru, faham pasal Islam, tapi pilih untuk tidak beriman kerana ego, pangkat dan harta dan sebagainya. Orang yang asalnya Islam tapi meninggalkan agama lagilah menyesal. Seperti mereka yang mula-mula kutip batu, tapi lepaskan. Di akhirat nanti merekalah yang paling menyesal.

Itulah gambaran penyesalan di akhirat. Diceritakan penyesalan mereka dalam Surah As-Sajadah. Ahli Neraka merayu pada Allah, "Wahai Tuhanku, sesungguhnya kami telah lihat dan dengar kedahsyatan akhirat, kembalikanlah kami ke dunia untuk beramal soleh, sesungguhnya kami telah benar-benar yakin."

RENUNG²KAN LAH
MENUNG²KAN LAH
FIKIR²KAN LAH

assalam masih ada masa & umur buatmu gunakanlah sebaiknya

Jumaat, 23 September 2016

Cara Nak Reset Bios Password

I just found the dos program for acer product call "clnpwd". Very easy to use this trouble shoot. Actually i already try another solution such as reset cmos using jumper, unplug cmos battery, using hiren boot and etc. But all the solution failed.



Please refer to below step : (You need standby 1 USB Storage and need to format it)

1) Download clnpwd.zip with this link : www.mediafire.com/?6g4v2q2yvo173q9
 **If the link got problem, you can search by google "clnpwd.zip"

2)Then, extract the file. You will found folder dos, clnpwd.exe, and HP USB Disk Storage Format Tool.

3)Open folder Dos, extract Boot_dos.zip to folder clnpwd.

4)Install HP USB Disc Storage Format Tool. After finish install, you need to run this progam using administrator. (Right click to the icon HP USB Disc Storage Format, select run as administrator)

5) THIS STEP NEED TO FORMAT YOUR USB STORAGE. MAKE SURE BACKUP YOUR DATA  FIRST.
At HP USB Format Tool, select your usb storage.
File system : FAT - for usb storage below 2GB
                    FAT32 - for usb storage more than 4gb
Format Option :
 Tick Quick Format and Create a DOS startup disk - using DOS system files located at : (browse folder boot_dos and select it.

After that, click START. After finish, close the program.

6) Open folder clnpwd, copy folder boot_dos and clnpwd.exe to your usb storage.

7) Your usb storage now ready to help you reset bios password.
Plug-in usb storage to your acer laptop, turn on the laptop, tap F12 until appear Boot Menu.
Select USB. (If not in list, you need to unplug laptop hard disc. On laptop without harddisc, no need to tap F12)

8) If your usb storage got install properly, your laptop will boot dos program.
On dos program, type as below:

c:>clnpwd.exe   TAP ENTER

You will got :
ACER CLEAN PASSWORD UTILITY V1.0
Press 1-3 to clean any password shown as below:
 1. User Password
 2. Supervisor Password
 3. HDD Password

What you need to do is: key in number Password you want reset.
If you not sure, you can try all. Haha.

9) Reboot your laptop. Press F2 to check the password required appear again or not.
If still appear, you need to find anoter solution. GOOD LUCK ;-)


*** THIS TUTORIAL IS UNDER YOUR OWN RISK
***COMPUTER KNOWLEDGE REQUIRED. DON'T DO IF YOU NOT CONFIDENT.
***THIS TUTORIAL MAYBE NOT SUCCESS AT CERTAIN LAPTOP
***JUST SHARING TO ALL. SHARING IS CARING.

cc: http://akidadammdyusup.blogspot.my/2013/12/laptop-acer-bios-password-cleaner.html

Cari Blog Ini