Selasa, 19 Januari 2016

Apakah Takaful?

SYARIAH DAN TAKAFUL

Syariah
• Syariah adalah perundangan Islam
• Definisi - Jalan lurus
• Muamalat - Perundangan perniagaan contohnya perbank islam, insurans dsb.



Apakah Takaful?
• Al-Takaful, berasal dari perkataan Arab Kafala yang bermaksud untuk membantu atau menjamin.
• Konsep insurans yang mematuhi Syariah di mana kumpulan peserta bersama-sama bersetuju untuk menjamin satu sama lain menghadapi risiko yang akan timbul sebagai satu Tabarru’ atau derma kepada tabung takaful.
• Konsep perpaduan dan kerjasama antara semua pihak yang terlibat.

Asas Takaful
• Jaminan bersama
• Penyertaan di dalam skim yang dipersetujui bersama
• Membantu satu sama lain menggunakan tabung yang ditakrifkan (tabung tabarru') untuk membayar kerugian yang ditakrifkan

Prinsip Takaful
• Tanggungjawab bersama
• Membantu dan bekerjasama
• Perlindungan bersama

Tabarru’
• Definisi – Derma
• Mengubah kontrak
• Peserta adalah pihak yang menanggung risiko bukannya syarikat
• Pengendali Takaful bukannya pemilik kepada dana tetapi adalah penjaganya
• Pengendali Takaful tidak boleh menggunakan derma-derma tersebut melainkan mendapat kebenaran dari peserta
• Elemen Gharar dan Masyir terhapus serta-merta

Selasa, 5 Januari 2016

Keluarga atau Rakan Kenalan yang akan Percaya kita.?

Kata-kata berbisa dari boss Alibaba.. buat renungan bersama.
Jack Ma Pengasas Alibaba Group:
Berurusan dengan Orang2 yang tidak dikenali, Keluarga dan Rakan-rakan.
Jack Ma pernah berkata, "Apabila menjual(berurusan) kepada rakan-rakan dan keluarga, tidak kira berapa banyak yang anda jual kepada mereka, mereka akan sentiasa merasa anda
mendapatkan keuntungan dari wang mereka, tidak kira berapa murah yang anda jual kepada mereka, mereka tetap tidak akan menghargainya.
Kebiasaannya mereka tidak mengambil berat tentang Kos, Masa dan Usaha anda, mereka lebih rela orang lain menipu mereka, yang membolehkan orang lain mendapatkan keuntungan daripada menyokong seseorang yang mereka kenali. Ia disebabkan di dalam hati mereka akan sentiasa berfikir, "Berapa banyakkah yang dia dapat daripada aku?" dan bukannya "Berapa banyakkah dia JIMATKAN / BUATKAN untuk aku?"

Inilah contoh klasik mentaliti orang2 kolot!
Bagaimana orang yang berjaya menjadi kaya?
Salah satu sebab utama ialah mereka sanggup menyokong perniagaan sekutu mereka, menjaga kepentingan bersama antara satu dengan yang lain dan maka itu secara semula jadi mereka akan mendapat keuntungan bersama.
Rakan sealiran seterusnya akan menyokong anda, dengan itu, bulatan kekayaan terus berkembang dan berkembang.!!
Logiknya mudah sahaja, anda akan mula menjadi kaya sebaik sahaja anda memahaminya.
Komen Jack Ma pada Jualan(sales):
"Apabila melakukan Jualan, orang pertama yang akan mempercayai anda adalah orang asing, sebaliknya Kawan2 akan menghindari anda, rakan2 akan menjauhkan diri dari anda dan keluarga akan memandang rendah atau memperkecilkan anda.."

Pada waktu setelah anda akhirnya berjaya, membayar semua bil2 untuk setiap keramaian dan hiburan bersama-sama, anda akan sedar: SEMUA ORANG YANG MEMPERKECILKAN ANDA ADA BERSAMA KECUALI Orang Asing !!! ��
Adakah anda memahami makna ini semua???
Kita perlu melayani orang asing lebih baik !! Dan lebih-lebih lagi kepada rakan-rakan yang tahu, memahami apa yang anda lakukan dan masih menyokong anda !!!
Mari kita melayani orang2 asing yang berurusan dengan kita lebih baik bermula hari ini. Mereka adalah PELANGGAN KITA yang terbaik 

Kredit: Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary Idola Kami

Khamis, 3 Disember 2015

Bongkar agen takaful hanya mahu duit(komisen) sahaja..



Pang!
Kene soalan sebiji waktu tengah bentang takaful pada kawan kawan..
Ada seorang hamba ni memberikan pandangan dia tentang agen-agen takaful..
"Korang agen insurance ni, sibuk je nak ambil duit orang..Kalut call, sms, whatapps apa semua..
Semua nak duit kitorang je sebenarnya"..
Saya pun tarik nafas dalam dalam sambil pandang beliau dengan penuh kasih sayang dan saya balas..



"Sahabat, jika ikutkan tahap saya ini, saya tak perlu dah duit sahabat, Jika RM150 saja, berapa sangat lah komisyen saya..Saya ramai lagi client saya yang mencarum RM400 sebulan, RM1000 sebulan, RM3000 sebulan untuk satu keluarga..Kalau RM150, saya kalau ikutkan saya tak kisah sahabat nak ambil atau taknak"..Saya berhenti sekejap dan saya dapat lihat reaksi terkejut di mukanya..lalu saya sambung..
" Tapi disebabkan saya pernah handle cases client saya..Bila lihat bil dekat RM5000-RM40,000 fully dicover oleh Prudential BSN Takaful,that the time i believe, i have to tell anyone about the beauty of takaful..
Apabila family diberi pampasan RM100,000 apabila ibu atau ayah meninggal, bukankah itu meringankan beban family yang baru ditimpa musibah?


Bukan kah itu sedekah yang boleh memberatkan saham akhirat mak ayah kita?
Apabila seluruh operation dicover oleh Prudential,
bukankah ia menyelamatkan kewangan family dari berhutang sana sini untuk bayar kos perubatan yang boleh mececah ratusan ribu ringgit?
Apabila mak ayah meninggalkan anak yang masih kecil,Prudential akan beri FREE polisi savings dan medical card sampai umur 25 tahun..Maknanya anak kita pada umur 25, walaupun tiada ibu ayah,dalam savings takaful ada dalam RM25,000 ke RM40,000 dan dapat masuk mana mana hospital swasta tanpa perlu apa-apa bayaran..
bukankah ini membantu anak kita yang sudah tiada ibu ayah?
Bukankah ini membantu anak kita untuk melanjutkan pelajaran dengan wang simpanan dalam takaful tersebut?"..
Sahabat saya pun senyap sambil mengangguk perlahan lahan..
Saya pun beri kata-kata terakhir..


"Banyak lagi kelebihan takaful jika saya ingin ceritakan..Ramai yang tak faham apa peranan takaful..
Ramai yang rasa agen takaful ini gila kejar orang..
But bear in your mind..When you sick, pasti anda datang mencari kami..dan pada waktu itu kami pun rasa sakit dan pedih yang amat amat sangat bila kami hanya mampu melihat..Kami dah tak boleh buat apa-apa untuk bantu kamu waktu itu"..
Habis saja saya cakap tu, bila nampak dia termenung jauh dan rasa suasana perbualan makin tegang,
Saya pun ubah tajuk lain supaya suasana jadi tenang semula..dan kami pun minum dan makan sampai kenyang..

018-9526947

malaysia kini

Loading...

Cari Blog Ini

Memuatkan ...