Bahan-bahan ( 4 orang )
Nasi Lemak Santan Kotak (nasi sahaja):
* 3 cawan beras (rice cooker cup)
* 1 santan kotak 200ml
* 1 sudu kecil garam
* 2 inci halia
* 2 ulas bawang putih
* sehelai daun pandan disimpulkan
* 1 cawan air atau lebih
Cara-cara
- Basuh beras di dalam periuk rice cooker dan toskan airnya.
- Di dalam mangkuk yang lain tuangkan santan kotak sehingga habis.
- Kemudian tambahkan air secawan untuk mencairkan santan tadi.
- Kacau adunan santan dan air sehingga sebati.
- Masukkan halia, bawang putih dan daun pandan ke dalam beras.
- Tuang santan ke dalam beras sehingga menutupi permukaan beras.
- Sekiranya tidak mencukupi tambah air.
- Sukat campuran air dan santan tadi seperti memasak nasi biasa.
- Lebih senang kalau menyukat menggunakan jari tengah dari permukaan beras
- sehingga ke garisan alis jari tengah yang pertama (lebih kurang 2cm).
- Tambahkan 1 sudu kecil garam atau secukup rasa.
- Masak adunan nasi lemak tadi di atas rice cooker seperti biasa.
- Sesudah suis masak atau cook bertukar kepada warm, ambil senduk nasi.
- Dan gaul nasi lemak yang sudah dimasak untuk mengeluarkan wap airnya.
- Gaul secara kasar macam goreng mee. Dan tekan semula suis masak atau cook kembali.
- Nasi akan dimasak semula tapi kali ni lebih kering dan tidak melekat.
- Biarkan suis warm berlalu lebih 30 minit untuk mendapatkan nasi lemak yang seroi dan sedap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan