RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahan ( 4 org makan )
9 biji bawang merah/kecik (tumbuk)
6 biji bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (ketuk)
1/2 inci kunyit (tumbuk)
13 biji cilipadi (tumbuk)
3 keping lengkuas (yg dihiris nipis2)
1 mangkuk kecik tempoyak
daun kesom seikat
air secukupnya
ikan patin sederhana besar
Cara-cara
Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk sehingga layu dan bau wangi.
Tambah halia,kunyit dan lada yang ditumbuk.Kacau sebentar.Tambahkan air lebih kurang dalam 2 senduk
Letakkan ikan dan tambah air sehingga paras ikan.Masukkan lengkuas.
Letakkan tempoyak dan garam sedikit.Tunggu sehingga mendidih.
Bila dah mendidih,masukkan daun kesom dan kacau sedikit2.
Tutupkan periuk lebih kurang dalam 15 minit. Kemudian rasa masam dan masinnya
Sekiranya tempoyak terlalu masam boleh tambah sedikit ula.Kalu terkurang masam blh tambah asam keping.
Kemudian boleh di hidang.
P/S : Jika suka kuah pekat boleh dilebihkan tempoyak.Jika suka kuah cair lebihkan sedikit air. Bawang merah,bawang putih dan lada boleh disesuaikan mengikut cara masing2 memasak.
kREDIT: http://www.myresipi.com/top/detail/5185
Tiada ulasan:
Catat Ulasan