KONGSI PELBAGAI ILMU. BIAR TAHU JANGAN KELIRU. MUNGKIN SELESAIKAN MASALAH ORANG LAIN. ILMU BERMANFAAT
Isnin, 29 Julai 2013
RESEPI KETUPAT SOTONG-KELANTAN
Bahan- bahan yang diperlukan
10 ekor sotong yg agak besar ( saya suka guna yang besar2 sbb puashati makan)
1 cawan beras pulut
2 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula melaka
sedikit garam
gula secukupnya
2 helaidaun pandan
10 batang lidi (3-4cm panjang)
Cara:
-Bersihkan beras pulut dan direndam selama 30-45minit.kemudian ditoskan .
-Bersihkan sotong dengan mengasingkan kepalanya.
-Kemudian isikan beras pulut tadi ke dalam badan sotong 1/3 penuh. Tutupkan semula badan sotong dengan kepala sotong dan cucuk lidi diantara badan dan kepala supaya tidak tercabut. Buat hingga kelihatan kemas dan jika perlu guna 2 batang lidi.
- Susun sotong yang telah disiap kedalam periuk beserta daun pandan dan masukkan sedikit air untuk merebus sotong tersebut dalam tempoh 20min.
Setelah itu barulah dimasukkan santan dan gula melaka serta secubit garam sebagai pelengkap rasa manis dan lemak.
-Masak sehingga pulut didalam sotong itu masak..
-Sedia untuk dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan