Isnin, 29 Julai 2013

RESEPI KETUPAT SOTONG-KELANTAN



Bahan- bahan yang diperlukan

10 ekor sotong yg agak besar ( saya suka guna yang besar2 sbb puashati makan)

1 cawan beras pulut

2 cawan santan sederhana pekat

1 keping gula melaka

sedikit garam

gula secukupnya

2 helaidaun pandan

10 batang lidi (3-4cm panjang)


Cara:
-Bersihkan beras pulut dan direndam selama 30-45minit.kemudian ditoskan .

-Bersihkan sotong dengan mengasingkan kepalanya.

-Kemudian isikan beras pulut tadi ke dalam badan sotong 1/3 penuh. Tutupkan semula badan sotong dengan kepala sotong dan cucuk lidi diantara badan dan kepala supaya tidak tercabut. Buat hingga kelihatan kemas dan jika perlu guna 2 batang lidi.

- Susun sotong yang telah disiap kedalam periuk beserta daun pandan dan masukkan sedikit air untuk merebus sotong tersebut dalam tempoh 20min.

Setelah itu barulah dimasukkan santan dan gula melaka serta secubit garam sebagai pelengkap rasa manis dan lemak.

-Masak sehingga pulut didalam sotong itu masak..

-Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cari Blog Ini